laupäev, 14. mai 2016

Euroopa Sügis, Dave Hutchinson



 

 
Euroopa Sügis on ulmeline spiooni romaan, kus eesti soost kokk Ruudi seikleb kullerina mööda (riikide mõttes) lagunevat Euroopat ja toimetab edasi salajasi saadetisi.  Romaani ülesehitus on segane ja kohati tundusid tegelaskujud ning isegi loo ajastu ebaloogilised. Seda enam, et vahepeal toimub tegevus Eestis, kus näiteks tramm sõidab lennujaamast Lahemaale ja Lahemaa Rahvuspark soovib saada iseseisvaks riigiks. Tegelikult on see raamat palju mitmekihilisem ja arusaadavam kui esialgu paistab. Nii, et lugedes seda raamatut, kui ainult põnevat spiooniromaani, siis võib tõesti pettuda. Ma ise püüdsin ka alguses kirjutatut mõista tavaloogikast lähtudes, kuid pikapeale aimdus, et see Ida-Euroopa riikides toimuv segadus on kirjaniku loodud teadlik pealispind ja fassaad ning tegelikult on kujutatu hoopis lihtsam.
Lagunevate riikidega Euroopa taustal on üles ehitatud hoopis teine paralleelmaailm. Raamatu alguses on seda kirjeldatud kui raudtee liini, mis läbib kogu Euroopa alates Portugalist kuni Venemaa kõige kaugema nurga Tšukotkani välja.  Liini on kirjeldatud kui raudteekompaniid ning on defineeritud kui suveräänset riiki, mis on muuhulgas andnud ka oma töötajatele kodakondsuse.  Ja see oligi Liini ehitamise eesmärk. Raamatu alguses jääb selle Liini mõte veidi ähmaseks. See tundub olevat kui mingi salaorganisatsioon, mille Keskust ei ole keegi näinud, kuid kes juhib kullereid ehk sõnumitoojaid. Kuller Ruudi ülesanne on toimetada sõnumeid erinevate riikide vahel. Kusjuures need kullerid  ei tea, mis sõnumid need on. Nad lihtsalt täidavad kellegi tundmatu käske, olles Olukorras. Salapärast Keskust, kust ülesandeid saadakse, ei ole keegi kunagi näinud. Seda nagu ei eksisteerigi. Kuller Ruudi üritab sellest maailmast siiski rohkem aru saada.
Raamatu teine osa toobki selgust. Ruudi leiab krüpteeritud tekstid, muugib need lahti. Nimelt on seal kirjeldatud ja kaardistatud üsna vana paralleelmaailma, mis katab kogu Euroopa. Ning see paralleelmaailm ei olegi vist füüsiline, vaid pigem virtuaalne.  Kõlab  ju üsna interneti moodi, kust inimesed sinna sisenenuna ei saa enam lahkuda ja kus teisitimõtlemine on delikaatselt piiratud. Ja need piirid on ehitanud inimesed ise. Igatahes raamatu lõpuks on kuller Ruudi suutnud päästa paralleelmaailmast neli inimest ja see on alles algus.
Minu jaoks avas see lugu ennast järjest rohkem ning allteksti on Euroopa Sügises päris palju. Põnevat avastamist!   





























































































































































































 
 
 
 


 
Põnevat avastamist!




 
 
 
 
 
 
 

 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar