neljapäev, 18. august 2016

Samba Prantsusmaal, Delphine Coulin


Kahtlemata on viimase aja üks põletavamaid ühiskondlikke probleeme Euroopa pagulaskriis. Pagulaste kurvast saatusest räägib ka Prantuse kirjaniku Delphine Coulini raamat Samba. Lugu ongi Malist pärit Sambast, kes on 10 aastat Prantsusmaal pagulasena elanud ja keda ähvardab väljasaatmisoht. Paraku on selle romaani kirjutanud prantslane, kes on osaliselt ette kujutanud, milline võiks olla ühe Aafrikast sisserännanu elu ja tunded. Minu jaoks kõlas see lugu võltsina. Kuidagi väga klišeelikult oli kirjeldatud Samba enda teekonda ning tegemisi kui ka Samba onu elu  Pariisis.

Mõnetise sissevaate pagulaste ja illegaalide karmi maailma siiski see raamat annab. Kasvõi elamisloa olemasolu tähtsus. Ja see dokument ongi sõna otseses mõttes elamisluba, sest kui seda ei ole, pole sul õigust ei tööle, palgale, elukohale ehk sul pole õigust elada. Selle elamisloa saamiseks ollakse valmis varastama, tapma, ühesõnaga kaotama oma inimlikum pool. Nõnda juhtub ka romaani peategelasega. Elu- ja olelusvõitluse pahupool saab helgemaks poolest võitu.

Kohati võltsina tundub Samba ületamatu armastus Prantsusmaa vastu, kuigi kogu tema pagulaselu on möödunud Pariisis. Pariis pole Prantsusmaa. Ma ei usu, et ta armastab seda maad ja kultuuri, pigem on see armastus võimaluse eest kergemalt hakkama saada kui oma kodumaal. Aga nagu ma alguses ütlesin, et see raamat pole kirjutatud pagulase poolt, vaid on Prantsuse kirjaniku ettekujutus, siis rohkem ei saagi tahta.

Ainuke lõik, mis avab kogu pagulaskriisi tegelikku põhjuse on leheküljel 192. Toon selle siin ära:

Ta sorteeris prügi ja mõtles endamisi, et kuni eksisteerib see maailm, maailm, mis teda ei taha, jääb temasuguste olukord täpselt samasuguseks: tahetakse küll nende rikkusi, aga mitte neid endid, või siis ainult nii kauaks, kui neid saab ära kasutada. Troopikameredest püütakse kalad ära, aga kalureid ei taheta, maapõuest ammutatakse maavarad, aga kaevureid ei taheta, kõik võetakse ära, kuid sellest rääkida ei tohi.

 Ja nõnda ongi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar