laupäev, 4. juuni 2016

Rehbinderi efekt, Jelena Minkina-Taycher


Rehbinderi efekt on põnev ja saladusi täis perekonnasaaga. Lugu jutustab inimeste saatusest Venemaal alates I maailmasõja aegadest kuni tänapäevani välja.

Algul tundub, et nagu jutustataks erinevate erinevatel ajastutel elanud inimeste lugusid eraldi, kuid mingil hetkel hakkavad need lood põimuma. Vahepeal lausa lappasin lehti tagasi ja lugesin mõne koha üle, et aru saada tegelaste vahelistest seostest. Kuigi päris lõplik selgus, kes on kes ja kuidas seotud, saabub raamatu lõpus.

Raamatu peategelased on juudiperekonnad. Teame, et juudid on rahvus, kelle saatust on mõjutanud ajaloo keerdkäigud eriti tugevalt. Sellest keskkonna mõjust inimeste saatusele on tulnud ka romaani pealkiri Rehbinderi efekt. See on keskkonna plastifitseeriv toime kõvadele materjalidele. Inimesed kohanevad ajastute, riigikordade ja oludega. Raamatus kirjeldatud inimeste saatused on traagilised, kuid alati leidub keegi, kes aitab. Kunagi ei ole nii, et saada hakkama. Raamatu põhitegelaseks on naine, erinevate tegelaskujude näol, kes oma sihikindluse ja armastusega  suudab saavutada kõik.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar