Armastus käib kõhu kaudu. See on nüüd siis tõestatud. Võluv soolestik on
põhjalik raamat meie siseelust ja annab tervikliku pildi, mis toimub meie
seedesüsteemis ning kuidas see, mis toimub kõhus, mõjutab mõtlemist ja üldist
vaimset heaolu.
Mulle meeldis nii raamatu stiil kui ka kujundus. Lihtsas keeles ja
näidetega oli selgitatud seedeorganite tööd ja funktsioone, illustratsiooniks
ülilahedad joonistused. Harva saab lugeda põnevalt ja arusaadavalt kirjutatud
meditsiiniteemalisi raamatuid, isegi kui need on kirjutatud populaarteaduslikus
võtmes. Võluvat soolestikku lugedes ei hakanud kordagi igav ning kuigi esitatu
oli väga infotihe, oli see kergelt loetav ja arusaadav. Raamatu lugemise
lõppedes tundsin, kuidas ma armastan oma soolikaid ja kuidas ma soovin, et
nende elu oleks kerge ja rõõmus. Siinkohal on sellesse soovi sisse kodeeritud
tugev annus egoismi, sest tõesti sellest mida ja kuidas me sööme, sõltub meie
füüsiline kui ka vaimne heaolu.
Võluv soolestik on raamat seedesüsteemi ehitusest ja iga seedeorgani
tööst suust jämesooleni. Kohe alguseks märgin, et lisaks soolikatele on
põhjalikult lahti räägitud ka seedimise finaal ehk kakamine. Kuidas seda
toimingut õigesti teha, kui ka seda, mida räägib meile seedimise lõppprodukt
ehk kakajunn. Ei ole seal midagi piinlikku ega silmi maha löövat. On ju
tegemist elutegevuse olulise osaga. Ja muidugi on iga lõppprodukti kvaliteedi
sünnis oluline, mis eelneb ehk toit, mis mõjutab lõppprodukti olemust.
Raamatu teine peatükk on pühendatud närvide ja soolestiku koostööle. Kas
te teate, et depressiooni põhjused ja ravivõimalused ei ole mitte ajus, vaid
hoopis kõhus. Nimelt õnnehormooni ehk serotoniini ei toodeta mitte ajus, vaid
hoopis soolerakkudes. Seega meeleolu parandamine algab hoopis toitumise
jälgimisest. Ajul on lihtsam tööd teha kui kõht on korras. Muidugi saab õigest
toitumisest abi ka teiste närvidest põhjustatud soolestiku hädade vastu.
Igasugune stress aktiviseerib seedimist takistavad närvid. Pingelistel aegadel
sööme palju kiiret heaolu tekitavaid toite. Algul tundub, et me lõõgastume ja
saame lohutust, kuid see tunne on petlik. Näiteks alkoholi lõõgastav mõju algab
soolestiku närvidest ja jõuab alles siis ajuni. Samas liigne kogus alkoholi
mõjub organismile kurnavalt ja tekitab hoopis probleeme juurde kui vähendab
neid. Heaks näiteks on joomise järgne
kassiahastus järgmisel hommikul, muidugi lisaks kohutav enesetunne. Esialgu
tundub, et need halvad mõtted tulevad meie peast, kuid tegelikult on halbade
mõtete allikaks mürgitatud seedesüsteem. Seega äkki alustaks murede lahendamist
hoopis teisest otsast ehk tasakaalustatud toitumisest ja mitte haarates kohe
veinipudeli järele.
Kuid mõtlemise parandamisega saab ka toitumist parandada. Leheküljel 132
ja 133 on juttu ärritunud soolesündroomist. See on keeruline haigus, mida on
raske tuvastada, kuid mille mõjud võivad olla suht kurnavad. Tihtipeale
peituvad põhjused hoopis närvisüsteemi talituse häiretes ning lihtsa
soolefloora parandamisega abi ei saa. Siinkohal soovitab raamatu autor soojalt
psühhoteraapiat, öeldes, et: Tõeline
psühhoteraapia mõjub närvidele nagu ravivõimlemine. See lõdvestab pinges kohad
ja õpetab kuidas liikuda tervislikult - neuronite tasandil.
Raamatu kolmas peatükk on pühendatud mikroobide maailmale. Mõni
bakterifoobik langeks kohe surnult maha, kui saaks teada, kuipalju me
tegelikult igasugu mikroobe, baktereid endaga kaasas kanname. Samas on enamus
neist nn "head" bakterid, mis aitavad meil oma elutegevust
kvaliteetsena hoida. Kas te teate, et 80% meie immuunsüsteemist asub
soolestikus. Nii, et taaskord tõdemus, et meie hea tervis sõltub sellest, mida
süüa. Samuti algab soolefloora areng juba inimese sündimisel. Raamatust selgus,
et vastsündinud, kes sünnivad nö loomuliku sünnituse käigus, saavad kaasa
parema immuunsüsteemi, kui need lapsed, kes sünnivad keisrilõikega. Alles 7.
eluaastaks soolefloorad ühtlustavad. Kuidas siis niisama igapäeva elus omandada
häid soolebaktereid? Selleks soovitab raamatu autor süüa hapendatud toite -
värske hapukapsas, hapukurgid, juuretisega leib, juust, oliivid. Samas äädikaga
tehtud toite ei soovita, kuna marineerimisel head bakterid tapetakse.
Sellest raamatust võibki kirjutama jääda, kuid pigem, et lugeda seda
kokkuvõtet, soovitan hoopis ise seda raamatut lugeda. Saab palju head ja
kasulikku infot oma igapäeva elutegevuse korraldamiseks. Hoolige oma kõhust ja nii
hoolite iseenda heaolust.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar