pühapäev, 29. november 2015

Endis-Eesti elu-olu

Mind on alati võlunud, kuidas elati vanasti, mida tehti, söödi, mõeldi. Eesti Kirjandusmuuseumi kogumikust saab päris hea pildi nii 100-150 aasta tagusest elust eesti talutares. Peaks ütlema, et midagi glamuurset seal pole. Peatoiduks oli rokk (tangupudru hapupiimaga), joodi taari ja õlut. Tööd tehti omatehtud tööriistadega. Ühesõnaga kõik tehti ise – majad, riistad, riided ja lapsed. Noh viimased (või õigemini esimene) võisid natuke olla ka mõisaparuni ja...gu, kuid sellest palju ei räägitud.
Elu oli lihtne, töö raske ja meel rõõmus ehk 100% naturaalmajandus.
Minu jaoks uus teadmine oli magamisest. Vanasti ei magatud järjest 8 tundi öösel, vaid magamine oli jaotunud ööpäeva peale. Öisel ajal magati 3-4 tundi, siis ärgati, tehti hommikused toimetused ja magati uuesti koiduund kuni valgeks läks (talveajal siis). Lisaks magati päeval, keskhommikul peale sööki. Aega vaadati rohkem taevatähtede järgi ja kui ilm pilves oli, siis tunde järgi.
Nüüd aga toon ära ühe retsepti kuidas kasutati õlut toiduvalmistamisel.
Peesits. Piim aetakse keema, võetakse tulelt ja valatakse õlut (2 jagu piima, ja 1 jagu õlut) hulka. Siis klopitakse toores muna (toobi piima peale 1 muna) ilma keetmata hulka ja valatakse saiapudi (peenendatud sai) peale. Tehti pühade ja pulmade puhul. Joodi kohvi eest. /lk 187. Algallikas ERA II 58,621 (7)<Halliste khk., Penuja - J.Sarv

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar